1. Pitajte nas!


 2. Pošalji email
 • TERAPIJE KONJIMA

  Namijenjene su djeci ( od 2 g. uz suglasnost roditelja), mladima (iznad 16.g. ne treba priložiti suglasnost roditelja) i odraslima (ovisno o tipu terapija) sa posebnim potrebama ili poremećajima:
  djeci s ADHD sindromom
  djeci s autizmom
  djeci s Down syndromom
  djeci s govornim teškoćama
  djeci, mladima i osobama s lakšim psihičkim poremećajima
  gluhim i nagluhim osobama
  slijepim i slabovidnim osobama
  odobama sa privremenim oštećenjima
  (ostalo molimo upit na e-mail Udruge)
  Izvode se u manježu uz stručni nadzor, vodiča konja te 1 ili 2 osobe kao pratnja (volonteri udruge ili roditelj), ovisno o potrebama i željama korisnika/ce. Određene terapije izvode se u dvorišnom prostoru ili okolici, a ne uključuju jahanje. Prije početka seta terapija, obavezno se potpisuje „Izjava o prihvaćanju odgovornosti“. Trajanje pojedine terapije je do 45 min, ovisno o koncentraciji i mogućnostima korisnika, a provode se kontinuirano minimalno 4 x mjesečno (4 termina). Prijavljujući se za terapije, obavezno je donijeti povijest bolesti te ponajprije, konzultirati se sa liječnikom specijalistom (molimo donijeti preporuku). Minimalna donacija za 1 sat terapije ( do 45 min – 1 termin) iznosi 120 kuna.
  *uz mogućnost članstva (članarina se određuje sukladno Statutu)

 • Učimo jašiti – za djecu, mlade i odrasle

  Za sve koji žele rekreativno učiti jašiti: od djece (minimalna starost 9 g. – tjelesna masa djeteta određena je na minimalno 35 kg) do odraslih (tjelesna masa odraslih jahača određena je na max. 80 – 85 kg ovisno o tjelesnoj građi). Predlažemo krenuti sa minimalno 10h mjesečno, prva dva termina su blok sat od 90 min. Obavezno se potpisuje „Izjava o prihvaćanju odgovornosti“. Uz adekvatno vodstvo, učiti ćete: hod, kas, kenter i galop, upravljati konjem prvenstveno u manježu, a zatim jašiti izvan njega, na obližnjem terenu, preskakati manje prepone, voltažirati u blažem obliku prilagođeno vašim mogućnostima itd. S vremenom ćete moći sudjelovati u „malim natjecanjima“ sa ostalim korisnicima, te pokazati svoje umijeće jahanja. Nema prisile, forsiranja, jašiti ćete individualno ili u grupi, ovisno o napretku i sposobnostima jahača u blizini – ako ste u grupi. Jašiti ćete na bitless uzdu i na klasičnu uzdu, neckrope – „pojas“ oko vrata konja, osjetiti razliku, probati jašiti bez sedla, pri treninzima koristimo univerzalna engleska sedla, naučiti osnove natural horsemanshipa (NH) prirodnog i partnerskog odnosa sa konjem, sve što želite ali možda niti ne znate da želite znati saznati ćete, čak dobiti naš mali FALA priručnik o svemu važnom u vezi konja i jahanja. Sami, ali uz nadzor pripremate svoga konja, 1 termin (sat) traje 90 min. Poslije jahanja konja timarite* i spremate u box ili na ispust. Konji se vole maziti, četkati i čistiti. Na taj način sa njima uspostavljate dublji i prisniji kontakt koji će uvelike pomoći vašem odnosu sa bićem na kojem sjedite i učite. Minimalna donacija za 1h (90 min) iznosi 150 kn/h.
  *uz mogućnost članstva (članarina se određuje sukladno Statutu)

 • Ostalo rekreativno jahanje za mlade i odrasle

  U FALI, možete jašiti u manježu ili izvan njega. Tjelesna masa odraslih jahača određena je na max. 80 – 85 kg ovisno o tjelesnoj građi. Obavezno se potpisuje „Izjava o prihvaćanju odgovornosti“. U manježu možete jašiti sami (ako imate prethodnog iskustva i znanja) ili uz pomoć trenera/ice, u prirodi nikada sami, uvijek uz iskusnu pratnju. Prije jahanja u prirodi prolazite obaveznu provjeru upravljanja konjem i vještine jahanja u manježu s jednim od trenera/ica FALA koji će vas temeljito informirati o vašim sposobnostima, snalaženju u prostoru na konju te zajedno odlučiti da li ćete krenuti u tu avanturu ili uzeti nekoliko sati dodatnih treninga kako biste poboljšali svoje vještine. Nije namijenjeno djeci do 14.g. Provjera znanja upravljanja konjem i umijeća jahanja (+ samostalna priprema konja prije jahanja uz nadzor) u manježu traje 90 min. Jahanje u prirodi traje minimalno (+ samostalna priprema konja prije jahanja uz nadzor) 120 min. Prije i poslije jahanja, konja pregledavate i timarite, družite se sa njime, te odvodite na predviđeno mjesto. Staze terena su zemljane, dugačke i duboko u Sljemenu, prepune predivnih šumovitih krajolika i potoka koji slijede vas i kopita pod vama. Prepustite se biću koje vas nosi i uživajte u svim osjetilima. Minimalna donacija za obaveznu provjeru vještine jahanja sa vodstvom (trenerom) iznosi 150 kn, jahanje bez trenera 120 kn, a za jahanje u prirodi iznosi 180 kn (po osobi) max. 2 osobe, ako ste baš sjajna grupa jahača , 3 osobe.
  *uz mogućnost članstva (članarina se određuje sukladno Statutu)

 • Volontiramo

  Svi volonteri dobivaju volonterske knjižice VCZ-a (Volonterski Centar Zagreb) sa opisom volontiranja u FALA, vodi se evidencija o njihovim volonterskim satovima, potpisuju „ Izjavu o prihvaćanju odgovornosti“ i „Ugovor o volontiranju“ sa svim uvjetima volontiranja u FALA, s trajanjem od min. 6. mjeseci. Minimalna satnica volontiranja u FALA iznosi 5h tjedno. O aktivnostima i potrebama volontiranja bivate upućeni na stranicama VCZ-a (Projekti FALA na stranicama VCZ-a), naših stranica (web i facebook), koordinatora volontera osobno ili putem facebook grupe, e-mailova, telefona (mob) itd. Volonterima pružamo napredne edukacije i treninge u smislu njegovanja, ishrane, pristupa konjima i nagradnog jahanja. Mogu nam pristupiti volonteri koji ne mogu sudjelovati u tjednim aktivnostima FALA na terenu, te na način koji im je blizak, pomoći djelovanju Udruge. Volonteri moraju imati navršenih 16 godina, a roditelji ili skrbnici za njih potpisuju „Izjavu o prihvaćanju odgovornosti“.

 • Ostalo što organiziramo i provodimo:

  1. šetnje na konjima za građanstvo vikendima (djecu, mlade i odrasle) - min.donacija 4 kn/min (uz prethodnu najavu za više od 2 osobe)
  2. humanitarne evente za potrebe Udruge (PIKNIK) i dr. - uz donacije
  3. raznolike projekte - uz donacije ili bez
  4. razne proslave sa konjima uz razne edukacijske i zabavne radionice maximalno 25 osoba - uz donacije
  5. posjete drugim Udrugama, klubovima itd. (radionice, seminari) u i izvan HR - uz kotizacije (ako su potrebne)
  6. divno, prirodno okruženje
  7. puno dobrog društva na dvije ili 4 noge

  * Sva jahanja odvijaju se uz pomoć adekvatnog vodstva, uz obavezne provjere i nadzor.

 • Oprema potrebna pri jahanju:


  djeca do 12 godnina – kaciga + zaštitni prsluk
  djeca od 12 - 16 godina- kaciga
  osobe od 16 godina pa nadalje – kaciga

 • Svu potrebnu opremu osigurava FALA osim: čepsi, rukavica i ostale obuće i odjeće. Molimo,odjeću i obuću (u početku tenisice, a zatim čizme, gležnjače sa petom od 1 cm), prilagoditi vanjskim uvjetima.

 • Prije svih jahanja potpisujete (skrbnici, roditelji, osobe iznad 16.g.) „Izjavu o prihvaćanju odgovornosti“.
  U FALA vrijede pravila ponašanja unuitar i izvan prostora Udruge: ŠTALSKI RED, pravila ponašanja u manježu i terenu, pravila ponašanja volontera i druge obavijesti koje su istaknute na za njih predviđenim mjestima.

 • Obratite nam se za sve potrebne informacije putem e-maila, facebook stranice, mobitela itd... Veselimo se!