FALA VOLONTERI

ŠTO JE VOLONTIRANJE?

Volonterstvo (dobrovoljni/dragovoljni rad) jedan je od kamena temeljaca civilnog društva jer oživljava najplemenitija stremljenja čovječanstva: zauzimanje za mir, slobodu, mogućnost izbora, sigurnost i pravičnost za sve ljude.

❤️ Opća deklaracija o volonterstvu 

Volontiranje je dobrovoljni angažman pojedinca koji se zasniva na dobroj volji, aktivizmu i solidarnosti. Volontirati se može u različitim granama koje nisu isključivo vezane uz vlastitu struku, a volontiranje doprinosi samom volonteru/ki u vidu osobnog rasta, razvoja socijalnih vještina te aktivnog društvenog sudjelovanja. Zakon o volonterstvu prepoznaje i definira volontiranje kao „dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina za dobrobit druge osobe ili za opću dobrobit bez potraživanja imovinske koristi“. Jedini preduvjet za volontiranje je dobra volja; volontiranje ne poznaje gornju dobnu granicu, status (ne)zaposlenosti, spol, akademski stupanj i sl.

❤️ Motivacija za volontiranje nalazi se u samim volonterima/kama ❤️

Ono što je zajedničko svim volonterima jest:
ISKRENOST u želji za pomaganjem
• OSJETLJIVOST za vrstu i način rada organizacije u kojoj se volontira
• ODGOVORNOST za zadatak koji se prihvati
• POŠTOVANJE privatnosti organizacije i njezinih članova
• STRPLJENJE u odnosu prema drugim članovima, volonterima, zaposlenicima
• SPOSOBNOST prihvaćanja prilike za pružanjem pomoći
• SURADNJA i volja u poštovanju individualnih razlika

Volontiranje je, kao dobrovoljna aktivnost, prije svega sloboda izbora, a sloboda je osnovna težnja ljudske civilizacije i temeljno obilježje demokracije. Osim toga, volonterstvo u sebi sadrži potencijal izgradnje suosjećanja i solidarnosti s drugima i drugačijima.

Na 16. konferenciji IAVE 2001.g.  usvojena je ❤️Univerzalna deklaracija o volontiranju.
Deklaracija ističe volontiranje kao kamen temeljac civilnog društva. Ono, ističe se, oživotvoruje najplemenitije aspiracije ljudske vrste – težnju prema miru, slobodi, mogućnosti, sigurnosti i pravdi za sve ljude. U eri globalizacije i stalne mijene, svijet postaje međuzavisniji i složeniji te volontiranje – individualno ili grupno – predstavlja put kroz koji vrijednosti zajednice, brige i solidarnosti mogu biti podržane i osnažene, a pojedinci mogu ostvariti svoja prava i odgovornosti kao članovi zajednice …  ❤️ učeći kroz cijeli život ❤️.

Uvjeti za volontiranje u FALI su:

* Minimalna dob za volontiranje u FALA  je 16 god.

* Prihvaćanje uvjeta volontiranja u FALI

* Prijavnica za volontiranje, Izjava o prihvaćanju odgovornosti i  Ugovor o volontiranju

* Osjećaj ljubavi i odgovornosti ❤️


Za sve ostale informacije možete nas kontaktirati u Udruzi FALA , popratiti naše volonterske  programe na VCZ-u  ili nam se javiti putem e-maila volonteri@fala.hr

 * * *


Posljednje vijesti