EDUKACIJE U FALA

Fala od osnutka 2011. godine najveću pažnju i trud posvećuje edukacijama. Tijekom godina realizirali smo mnoštvo edukativnih radionica i programa kojima djecu, mlade i odrasle upoznajemo sa vrlo kompleksnim i odgovornim pristupom radu sa konjima uključivao on jahače vještine ili ne. Kao rekreativci, sportaši ili samo ljubitelji konja, konji i briga o njima je ono što nas sve zajedno postavlja u poziciju odgovornih osoba prema bićima koja svojim evolucijskim razvojem ostaju uz nas sve do 21. stoljeća.

U edukacijskie radionice i projekte često pozivamo kolege, prijatelje i stručnjake kako bismo širem krugu korisnika omogućili široka i raznolika saznanja o održavanju konja, radu sa njima, često drugačjim metodama rada sa konjima od tradicionalnih itd. Ovo su samo neke od njih, a ostale radionice i projekte možete popratiti u svakodnevnim vijestima i najavama…


Edukacija o konjarstvu

EDUKACIJA O KONJARSTVU– 20 sati
-sadrži teoriju i praksu : briga o konjima – pristup dnevniom radu sa konjima (sistem održavanja konja od jutra do mraka 😀 ), osnovna edukacija o održavanju prostora, izgradnji objekata i ostalih sadržaja za konje i jahanje (rekr., sport. ili terap.j.), edukacije o prehrani i zdravlju konja, jahača i konjska oprema i alati- kako se pravilno koristi, čuva i održava, osnovni i napredni program komunikacije sa konjima, osnovni i napredni program vođenja i organizacije štalskog sustava, osobni razvoj pojedinca: tema ja-konj, metode i načini prevencije stresa, 3 modela intuitivnog i definiranog (naučenog)  pristupa  ja-konj-korisnik uz praktični i teorijski dio, osnove jahanja (5 sati) teorija i praktični dio. Ovaj program nudi vam široko znanje koje možete koristiti i drugdje, naravno uz potrebno iskustvo u svim iznad navedenim aktivnostima (bilo koji sustav koji uključuje rad sa konjima). Ovo znanje će podići ili dodati visoku razinu profesionalnosti vašim vještinama. Program je namijenjen: osobama koje zanima rad sa konjima, rad u štalskom sustavu (bilo koje namjene -rekreativna, sportska, privatna…), budućim ili trenutnim vlasnicima konja, budućim volonterima itd.
Cijena 1 sata (45 min) edukacije iznosi = 35 kn/4.63 eur
Mogućnost ubrzanog tečaja: 2 vikenda/4 dana (sub-ned) od 9:00-18:00 =750 kn/99.22 eur


Horse agility radionice

Horse agility je disciplina i međunarodni natjecateljski sport u kojem se konj i vodič pješice kreću kroz, preko i ispod raznolikih prepreka te zajednički fokusiraju na jasnu međusobnu komunikaciju i trening sa pozitivnim ishodom (sve to na popušten povodac i ular). Horse agility je sjajan za održavanje vaše i konjske psiho-emocionalne ravnoteže, za opuštanje, prevladavanje strahova (koje imamo mi i/ili konji), poboljšavanje i stvaranje lijepog odnosa sa konjem kroz igru ili jednostavno ako želite zajednički rad učiniti zabavnim i korisnim za oboje. Budući da je sigurnost preduvjet u radu s konjima, a jedan od uvjeta da smo sigurni uz konje je da im pomognemo da se ne boje, Horse Agility može vam pomoći izgraditi, kroz zajednički rad i vježbu, međusoban odnos pun povjerenja o kakvom ste oduvijek sanjali


Equagility radionice

Equagility je disciplina koja je uvedena kao natjecateljska discilina 2017. godine u međunarodnoj OLHA natjecateljskoj ligi. U Equagilityu kombinira se rad sa zemlje s radom u sedlu. Postavlja se 5 prepreka koje najprije vodič prođe s konjem s poda a, zatim sjeda u sedlo i iste te prepreke prolazi u sedlu. Konj je spreman, odnosno osedlan dok ga vodite kroz prepreke. Žvala nije dozvoljena pa se koristi rope halter (ular od špage) ili neckrope (opuštena špaga oko vrata konja). Možete staviti oglavinu radi sigurnosti ali ne smijete je koristiti. Dizgini trebaju biti popušteni, a komunikacija s konjem odvija se pomoću sjedišta, listova ili nekih drugih odabranih signala koje konj razumije. Ovakvi zahtjevi traže koncentraciju jahača i poboljšavaju mu vještinu jahanja. Zvuči zahtjevno? Da, zahtjevno je :), ali ne brinite se, važno je pokušati i početi. Uz stručno vodstvo i naše konje približiti ćemo vam osnove Equagilitya i zajedno se sigurno dobro zabaviti! Ujedno, možete provjeriti koliko dobro komunicirate iz sedla, na koja pomagala se najviše oslanjate, a na koja najmanje.


Edukacije namijenjene usavršavanju znanja o konjima i vještine jahanja

Nakon puno rada, volje, truda, ljubavi… naši korisnici, teoretsko i praktično znanje jahanja mogu okruniti polaganjem jahače dozvole. Teorija i praksa se polažu na Hipodromu Zagreb uz FALIN i HKS-ov Udžbenik za polaganje jahačeg i natjecateljskog ispita. U Fala, korisnike pripremamo za teorijski i praktični dio ispita: savladavanje elemenata jahače dozvole propisane pravilnikom HKS-a (Hrvatskog Konjičkog Saveza), jahanje dresurnih elemenata i programa, savladavanje teorijskog gradiva, terensko jahanje .


„Samoniklo bilje, ljudi i konji“ priručnik 2018.g.

Tijekom dvije godine radionica i nakon njih Fala je sakupila zanimljive podatke o samoniklom bilju koje možete pronaći posvuda u vašoj okolini. Ono je bogato i raznovrsno te posjeduje ljekovita ili otrovna svojstva, a mi koji smo godinama uz konje pokušali smo ovu široku, edukativnu i nadasve zanimljivu temu ujediniti u jedinstveni priručnik koji obuhvaća naše i konjske, potrebe i navike u ciljanoj ili “slučajnoj” prehrani samoniklim biljem. Dotakli smo se endemskih biljnih vrsta PP Medvednica i podsljemenske zone, Mjesečevog kalendara, najpotpunijeg herbarija hrvatskog bilja, recepata Sv. Hildegarde i uvrstili recenzije poznatih konjara, nutricionista i veterinara. Ovaj Priručnik je zanimljiv kao osnovno štivo za kućnu upotrebu pri ljudskoj prehrani samoniklim biljem ili vlasnicima konja kojima je važna prehrana i zdravlje kako njih, tako i njihovih ljubimaca.


Edukacijske radionice padova

U mnogim udžbenicima jahanja padanje sa konja povezano je sa našom fleksibilnošću, sposobnošću procjene situacije u tijeku odvijanja nekog nepredviđenog scenarija itd. što je jako važno ako želite postati svjesnim jahačem… Ponekad, jahači uslijed padova zadobivaju teške ozljede koje su u većini slučajeva rezultat naše krutosti i straha od “gubljenja kontrole”. Edukacijske radionice “padova” baziraju se na raznim elementima borilačkih vještina koji uzvježbavaju naš um i tijelo u smijeru naučeno – intuitivnih reakcija, a time dolazimo do “mekših” padova pri kojima najčešće ne zadobivamo teže ozljede. Simuliranjem mogućih situacija raznolikih načina padanja, naš um se prestaje bojati, a zatim naše tijelo uz ponavljanje vježbi prihvaća padanje koje sve više postaje samo vježbom, mekano je i dovoljno jasno, kako našem umu tako i našem tijelu. Uz jasnoću ciljanog programa, događaju se i vrlo očite promjene u kondiciji i kretanju, reakcijama, fokusu i percepcijama. Vježbanjem načina padova i načina kako razmišljamo o njima i tokom njih, oni postaju poznatima i izvježbanima te postaju osviješteni. Kada osvijestimo sve ono čega se bojimo, tada nama više ne upravlja strah već naše znanje i spremnost prihvaćanja situacija u trenutku iz kojih trebamo izvući najbolje za sebe i za konja. Dok smo zaslijepljeni strahom, lošim tjelesnim navikama i lošim navikama razmišljanja, mi ne možemo reagirati kao svjesne osobe ili svjesni jahači.


Posljednje vijesti