Aktivnosti uz pomoć konja za djecu sa invaliditetom, za djecu sa teškoćama u razvoju ili aktivnosti uz pomoć konja  za mlade sa stečenim oštećenjima

Udruga Fala aktivnosti za djecu sa invaliditetom i teškoćama u razvoju uz pomoć konja te terapijsko jahanje izvodi od 2012.g. Voditelji programa koji sa educiranim volonterima udruge izvode aktivnosti uz pomoć konja osobe su sa velikim iskustvom i posebnim edukacijama koje uključuju edukacije o odnosu i radu sa konjima i odnosu i radu sa korisnicima varijabilnih oštećenja.

Aktivnosti uz pomoć konja za djecu sa invaliditetom, teškoćama u razvoju i terapijsko jahanje provodimo putem temeljite procjene stanja korisnika te primijenjujemo individualne pristupe problemima i oštećenjima svakog korisnika pojedinačno, kao i za programe, odnosno aktivnosti uz pomoć konja  za mlade sa stečenim oštećenjima.
Aktivnosti  uz pomoć konja za mlade sa stečenim oštećenjima ne uključuju jahanje, već se provode putem edukacijskih radionica koje  uključuju teoretski i praktični program, uz evaluaciju psihologa.

Aktivnosti uz pomoć konja za djecu sa invaliditetom, sa teškoćama u razvoju i terapijsko jahanje namijenjene su djeci od 4-16 godina (uz suglasnost roditelja), aktivnosti uz pomoć konja za mlade sa stečenim oštećenjima namijenjene  su mladima od 16-20 god.

*Prije uključivanja u bilo koji od programa provodi se informativni razgovor (tel ili e-mail). Zatim,  zatražiti ćemo od roditelja korisnika ili punoljetnog korisnika osnovne podatke, medicinsku dokumentaciju i preporuku liječnika koje je obavezno poslati  na e -mail udruge FALA:   info@fala.hr (foto ili PDF format) uključujući kilažu korisnika ukoliko je stariji od 8 god. Zaprimljenu dokumentaciju prosljeđujemo  voditeljima aktivnosti. Nakon procjene voditelja aktivnosti, korisnik ulazi u probno evaluacijsko  razdoblje (4 dolaska) ili se prijavnica (zahtjev) odbija uz obrazloženje voditelja. Nakon probnog razdoblja korisnik ulazi u program koji se provodi u grupi ili individualno.

Oboljenja sa kojima radimo su:

1. Lake intelektualne teškoće
2.Poremećaji iz spektra autizma gdje jahač može slijediti upute instruktora
3. Aspergerov sindrom
4. Teškoće senzorne integracije
5. ADHD i poremećaj koncentracije
6. Teškoće u učenju
7. Down sindrom
8. Selektivni mutizam
8. Blaži oblizi cerebralne paralize
10. Distoni sindrom
11.Osobe s oštećenjem vida
12. Osobe s oštećenjem sluha
13. Osobe s invaliditetom (traumatske ozlijede mozga ili kronične bolesti – operativni zahvati gdje je narušena ravnoteža i sl.)
14. Različiti slučajevi poremećaja ravnoteže
15. Djeca s mentalnim bolestima i poremećajima u ponašanju
16. Djeca s poteškoćama u socio-emocionalnom razvoju

Aktivnosti se najčešće održavaju u manježu (ograđenom radnom prostoru) uz stručni nadzor voditelja programa, uz 1 vodiča konja te 1 ili 2 osobe kao pratnja (volonteri udruge ili roditelj korisnika), ovisno o potrebama korisnika/ce o čemu odlučuje voditelj aktivnosti. Postoji mogućnost rada u otvorenom prostoru što ovisi o procjeni voditelja.

* * *
Trajanje pojedine aktivnosti = 30 min

ČLANSKI PROGRAM:
4 aktivnosti mjesečno + članarina+ voditelj + 1 vodič konja +1 volonter pratnja
(pratnja može biti i roditelj ovisno o potrebama djeteta)
Mjesečna članarina= 15 euro/113,02 kn
1 aktivnost= 20 euro/150,69 kn
______________________

Pojedinačni/probni  sat: 30 euro/226,04 kn
______________________

Individualni/samostalni sat: 34 euro/256,17 kn

CIJENE DONACIJA I USLUGA PO: fiksnom tečaju konverzije koji iznosi 7,53450 kuna za 1 euro, a kojega je odredilo Vijeće Europske unije 12. srpnja 2022.


Voditeljice programa:

Jelena Krmpotić– psiholog, edukacija  i certifikat za instruktora terap. jahanja Cheff centar-SAD- Michigan, član hrvatske psihološke komore itd.
Suzana Vrban Smlatić certificirana instruktorica aktivnosti pomoću konja za osobe s invaliditetom

*volonteri – u navedenim aktivnostima obavezno sudjeluju volonteri/ke koji su educirani u FALA. Osobe su sa višegodišnjim iskustvom u radu sa korisnicima iznad navedenih skupina. Posebno su educirani za rad sa konjima. Svi vol. uključeni u iznad navedene aktivnosti, prolaze obavezne provjere znanja (teorija i praksa) više puta godišnje.


*Za sve informacije možete nas kontaktirati u Udruzi, putem mobitela 098/ 198 3848 (pon ne radimo), kontakt obrasca na web stranici ili na e – mail udruge info@fala.hr

Obrazac za prijavu možete preuzeti ovdje


Posljednje vijesti