Miško i konji kada su “bolesni”

Miško i konji kada su “bolesni”

3, 2, 1…Miško! Zašto smo ovo radili – “ošišali” Miška ?

Nekome će ovaj konj ovako ošišan izgledati smiješno, pobrinuli smo se za to jednim srčekom na guzi! Možda vam nedostaje podatak da je ovaj konj meteopat i da se bori, zajedno sa nama za svoj život nekoliko puta godišnje! Uzrok tome…

Ovako smo krenuli- timarenje (čišćenje Miška) i uklanjanje mrtve dlake

Miško je mini pony Shetland i zimsku dlaku zadržava gotovo uvijek do srpnja (7 mj) kada su temperature već odavno premašile njegovu genetsku toleranciju! Nekoliko puta godišnje moramo doslovno OŽIVLJAVATI jedno živo biće koje je svima jako slatko kada ga vide jer je bundasto i maleno, pa čak neki misle da je ždrijebe! Miško je odrasli konj, star  15 godina!  Sinoć, Miško je OPET skoro uginuo jer u Zagrebu NEMA nikoga osim 2 veterinara koja bi izašla na teren i pomogla, a sinoć nisu mogli doći! Nismo tražili pomoć zato što smo nesposobni (ponekad i jesmo), već zato što ponekad “problem” može riješiti SAMO veterinar specijaliziran za stoku ili krupne životinje (to nisu psi, mačke, zamorci, papige ili/ i zečevi)!

Zaključili smo da jedna od preventiva može biti uklanjanje debele i guste dlake i podlake, a to nas je koštalo SAMO 2 tisuće kuna odnosno, 265 eura (srednja cijena mašinice za šišanje dlake kod konja)!
Eto, spašavanje života, spašavanje konja, spašavanje nečijeg zdravlja… uključuje i mašinicu za šišanje! Želimo mašinici puno zdravlja i sreće, a konjima samo one koji su od 13te godine znali da će biti veterinari za krupnu stoku, nikako konjari! (posljednja rečenica je sarkastična, a tiče se državnog sustava skrbi za životinje u sustavu socijalne integracije sa ljudima u terapijske svrhe i školovanja osoba koje bi obavljale veterinarske zadatke prema potrebama na određenim lokacijama, u našem slučaju glavni grad RH – Zagreb )

Neke reakcije sa našeg facebook profila:

Noemi MarchiotiFALA nisam znala da mogu i meteoropatski dobiti kolike! Bravo za angažman! Ponić je lijepo obrijan, a bit će još ljepše obrijan s vremenom jer bute i vi stekli praksu. Nitko se nije rodio učen. Sretno Mišku i vama 💝

FALANoemi Marchioti konji mogu dobiti kolike zbog razlicitih razloga, najcesci uzrok je vezan uz crijeva i probavu, odnosno, hranu (njezinu kvalitetu) ! No, naravno, konji mogu biti meteopate kao i mi, mogu ih boljeti bubrezi, jetra itd… Sve to uzrokuje bol u abdomenu te razne komplikacije, a ponekad, “samo” neprikladno ponasanje konja – to cesto moze trajati jako dugo! Cesto bol mijesamo sa ponasanjem konja u stilu necu, ne da mi se, lijen sam, bjezim od tebe, ne slusam te… Uzrok svim tim ponasanjima je najcesci uzrok –  BOL!

Ana Babić
Miško, srce, sretan si što živiš s tako divnim ljudekima! Čuvaju te, a i ti se čuvaj. ❤️


KONJI, KONJARI,SVE VEZANO UZ KONJE. savjeti, pitanja, mišljenja

Hvala svima na reakcijama na facebook stranici Udruge Fala kao i komunikaciji u facebook grupi namijenjenoj “konjarima”. Otvorila su se neka nova pitanja koja su vezana uz adekvatnu veterinarsku podršku, uz svu zahvalnost  “terenskim” veterinarima koji se u HR mogu nabrojati na prste jedne ruke, a izlaze na terene u hitnim situacijama! U Zagrebu je trenutno prijavljeno  350 licenciranih konja, a diljem HR u sustav je prijavljeno 7.000 jedinki (broje je višestruko veći jer veliki broj konja nije prijavljen odnosno, proveden kroz sustav). U Zagreb hitne intervencije na terenu obavljaju samo 2 veterinara, veterinarski fakultet je obrazovna ustanova koja ne izlazi na teren ali pojeduje kliniku za hitne slučajeve što znači da se konj mora dovesti k njima. U slučaju nemogućnosti dolaska privatnog veterinara na teren, niti jedna državna vet. stanica nema mogućnost liječenja ili hitnog izlaska na teren!  Konji su u većini slučajeva prepušteni znanju i snalažljivosti svojih vlasnika ili osoba koje se o njima brinu i … sreći!
Stanje je alarmantno!


 Ako želite ili možete doprinijeti aktivnostima koje bi pomogle pri boljoj realizaciji i podršci sustava SVIMA koji uz pomoć konja doprinose zdravijim relacijama između životinja (konja) i društva, javite nam se! Naša sljedeća stanica je Ministarstvo poljoprivrede koje mora BOLJE definirati zakone, te poticaje usmjeriti u javne subjekte koji sudjeluju u edukacijama i razvoju humanog i pravilnog konjarenja, a ne samo u proizvodnju konjskog mesa namijenjenog jednosmjerno… put EU klaonica. Znate li da je HR jedna od najvećih izvođača konjskog mesa u EU, dok udruge poput naše ne dobijaju gotovo nikakve ili nikakve državne “stimulanse” za rad sa djecom sa potrebama, djecom i mladima?
Kontakti:  fala@fala.hr   info@fala.hr   mob: 098 198 38 48