Projekt AMBER – Equiterapija u očuvanju mentalnog zdravlja

Projekt AMBER – Equiterapija u očuvanju mentalnog zdravlja

Radionice se održavaju jednom tjedno u trajanju od 90 minuta; mjesto održavanja radionica: udruga Fala.

Naručiti se možete radnim danom od 9 do 15 sati na tel: 01/3667-546 (Centar za mentalno zdravlje) do popunjenja ciklusa.

„Uvijet“ za korištenje radionica je izloženost kroničnom, intenzivnom i neugodnom stresu što se obrazlaže u inicijalnom razgovoru .

Projekt Amber -equiterapija u očuvanju mentalnog zdravlja
Projekt Amber -equiterapija u očuvanju mentalnog zdravlja

Više o projektu:

  • uobičajena uporaba konja u zdravstvene svrhe desetljećima je bila ograničena na područje rehabilitacije psihomotornih poremećaja, te na proces jahanja kao vještine koja tome doprinosi
  • u ovom programu pristup je usmjeren na druženje s konjima; naglasak aktivnosti nipošto nije na kompeticiji nego na osobnom razvoju korisnika i unaprjeđenju odnosa korisnika i okoline
  • program uključuje i ciklus od 4 radionice (komunikacija s konjima, kretanje oko konja u zatvorenom prostoru, aktivna brigu oko fizičkog stanja konja, odlazak u prirodu sa konjima)
  • stupanj svladavanja i samostalnosti ovisi o vašim individualnim mogućnostima
  • radionice vode članice udruge educirane za psihološki pristup te povezivanje vještina potrebnih za rad i druženje s konjima (voditeljica i psihologinja)

KAKO SAČUVATI ZDRAVLJE?

Jednom narušeno zdravlje nije lako liječiti promjenom životnih navika, što znaju svi koji su to pokušali. Stjecati zdrave životne navike i razvijati zdrave stilove života najučinkovitije je prije pojave simptoma i znakova bolesti. Na taj način zdravo ponašanje postaje uobičajeni dio svakodnevice kojem ne moramo posvećivati veliki trud, pozornost i sredstva. Ipak, kao što se kaže, čovjek uči dok je živ, stoga za usvajanje zdravog životnog stila nikad nije kasno.

ZDRAVI STILOVI ŽIVOTA su :

Zdrava i uravnotežena prehrana, dovoljno tjelesne aktivnosti, dovoljno odmora i sna, smanjenje količine i intenziteta stresnih situacija.

ŠTO JE STRES ?

Stres je psihološki i fiziološki odgovor organizma na specifične zahtjeve koji omogućuje izdržavanje posebnih tjelesnih i mentalnih opterećenja. Opterećenje organizma može biti ugodno i neugodno. Stres može biti doživljen kao pozitivno, motivacijsko iskustvo, a štetni i negativni učinak najčešće ima kronični stres ili vrlo intenzivan, neugodan događaj.

ŠTO DOBIJAMO U SURADNJI S PRIRODOM ?

Promatranje scena prirode podiže razinu smirenosti i osjećaja ugode, smanjuje strah, bijes i tugu, kao i krvni tlak, puls, kožnu vodljivost i mišićnu napetost. Branje, sakupljanje ili uzgoj biljaka u prirodnim uvjetima jača osjećaj osobnog djelovanja bez tereta interpersonalnih odnosa, jača ili ponovno uspostavlja funkcije pozornosti.

Umjerena tjelesna aktivnost u prirodi uz tjelesnu dobrobit, potiče senzoričku integraciju i oporavak funkcija pozornosti, podiže razinu smirenosti i osjećaja ugode, a druženje sa životinjama  npr. domaće životinje, primjerice konji i psi, često imaju visokorazvijenu sposobnost percepcije pa intenzivno sudjeluju u emocionalnoj i drugim neverbalnim oblicima interakcije s ljudima.

Za sudjelovanje u PROJEKTU, molimo javiti se na:

tel. radnim danom od 9 do 15 sati na tel: 01/3667-546 Centar za mentalno zdravlje Baštijanova 52,  Dispanzer Doma zdravlja Zagreb-Zapad

Projekt je sufinanciran od Grada Zagreba