Završetak – PermaKonjTura 23/24

Završetak – PermaKonjTura 23/24

Sa 31.05. 2024.g. završen je naš projekt PermaKonjtura za 2023.g. financiran na temelju Javnog natječaja za financiranje programa i projekata udruga iz područja zaštite životinja, poljoprivrede, šumarstva i lovstva iz proračuna Grada Zagreba za 2023.g. – potpisnik Tomislav Tomašević.

Projekt je proveden u partnerstvu sa udrugom Zeleni Klik! Više o udruzi Zeleni Klik! u nastavku:

Udruga Zeleni Klik! sukladno svojim ciljevima djeluje na održivom razvoju i zaštiti okoliša i prirode. Osnovana je u cilju unapređivanja, razvoja i podizanja kvalitete življenja, osobito u području održivog razvoja, ekologije i razvoja zajednica te s primjenom na svim društvenim skupinama. Osobiti obzir ima prema najosjetljivijim društvenim skupinama: djeci i mladima, starijim dobnim skupinama građana, osobama s posebnim i specifičnim potrebama te onima u životnim teškoćama.

Tijekom projekta pridružili su nam se učenici i štićenici COO Slava Raškaj – Zagreb, te druga djeca i mladi na čemu im od srca zahvaljujemo.

Udruga Fala i partnerska organizacija Zeleni klik! izradile su ovaj projekt zbog osnaživanja i pružanja zaokružene usluge ukidajući međusobne razlike  korisnika, djece i mladih sa ciljem promicanja ruralnih područja grada Zagreba, poticanja te promocije urbanog vrtlarenja široj zainteresiranoj javnosti sa dodanim edukativnim elementom. Na području prostora Udruge Fala izgradio se (stvorio) permakulturni organski vrt s primarno edukativno-terapeutskom svrhom i u budućnosti. Unutar iste lokacije boravi 6 terapeutskih konja s ostalim domaćim životinjama (psi, mačke, Jarac), koji su ušli u program pod kontroliranim uvjetima rada i uz stručni nadzor trenera i volontera udruge.

Svi ciljevi koje smo planirali, ostvareni su u provedbenom razdoblju projekta od 1.11.23. do 31.05.2024. Jedan od ciljeva bio je  uključivanje ranjivih skupina djece u idr. skupina u projekt uključujući i one u riziku od siromaštva i isključenosti, na području PP Medvednica, u ruralnom dijelu Grada Zagreba.

Kroz partnerstvo s udrugom Zeleni klik!, i zajednički  rad došlo je do razvoja permakulturnog vrta i terapeutskog djelovanja životinja na sve prisutne, na taj način promičući  vrijednosti i prioritete razvojnih politika i ciljeva Grada Zagreba namijenjenih djeci i mladima. Promovirala se i podigla svijest javnosti o potrebitosti aktivnosti u ruralnom dijelu Grada Zagreba te potaknulo urbano vrtlarenje u odgojno-obrazovnim ustanovama (COO Slava Raškaj Zagreb). Volonterski angažman u provedbi projektnih aktivnosti bila je dodatna vrijednost zbog međuvršnjačke podrške.

Radionica tehnike Shou Sugi Ban

U projektu su sudjelovala 42 korisnike/ce dob od 9-16 godina uključujući volontere. Volonteri i djeca u projektu, pripremili su i izgradili vrt i gredicu, volonteri su pripremali životinje-konje za projektne aktivnosti, pripremali i prilagođavali okoliš za sigurno i svima pristupačno izvođenje aktivnosti. Volonteri su bili prisutni na 2 radionice za edukaciju volontera koji su asistirali izvoditeljima projekta – trajanje svake radionice 90 min – tema urbano vrtlarenje teorija, praksa, teorija o ruralnom području Grada Zagreba – Podsljeme, praktični rad s konjima.  Održana je praktična edukativna radionica za volontere i članove obje udruge, korisnike i ostalu javnost na području permakulturnog vrta u Udruzi Fala uz stručno vodstvo Siniša Pocrnčić, Strawood Tech d.o.o. (voditelj) – radionica Shou Sugi ban. Održane su praktične radionice za djecu uz aktivnosti i druženje sa životinjama u sigurnom okruženju i pratnji stručnih osoba (Voditelja i izvoditelja projektnih aktivnosti, kao i odgajatelja/ica COO Slava Raškaj) u trajanju od 120 min po radionici. Projekt je pomogao omogućiti djeci i mladima edukacije uz formiranje praktičnih iskustava na području permakulture, održivog razvoja ruralnih sredina i vrtlarenja. Pružio je osnovne edukacije o kontaktu s konjima te podigao kvalitetu života korisnika, razvoj njihovih vještina te pružio stjecanje specifičnih iskustava.

Zahvaljujemo svima na sudjelovanju u ovom projektu kao što se veselimo budućim projektima iste ili slične teme. Svi zajedno smo saznali puno novih stvari te sa oduševljenjem sudjelovali u svakom zadatku koji se nalazio ispred nas.
Vaša FALA

U nastavku pogledajte još nekoliko fotografija snimljenih na radionicama …

Radionica vrtlarenja

Druženje sa konjima

Timarenje konja

Izrada i dovršavanje hotela za kukce

Čišćenje kopita konja

Konj/Pupa

Izrada i sijanje u novu gredicu

Timarenje konja

Što se već uselilo u hotel, koji kukci?

Voće, povrće ili cvijeće?

Slušanje govora biljaka

(više u videu na vrhu stranice)

Izrada nove gredice

Naučeno-primijenjeno

(paljenje građe za novu gredicu Shou Sugi Ban tehnikom)

Već stasaju bebe rajčice posađene dječjim ručicama!

Novo “bogatstvo” male permakulturne bajke!